Lekkere Troost – Carolina Verhoeven

Lekkere Troost – Carolina Verhoeven

Episode 16
55:51

Carolina Verhoeven – Lekkere Troost

Grote gebeurtenissen uit ons geheugen verdwijnen naar de achtergrond. ’Alleen de geur blijft hangen. Herinneringen aan een eetmoment’. De titel van het gelijknamige historisch volkskookboek, waarvoor Carolina Verhoeven, Culinair Etnoloog en oprichtster van de stichting Culinair Historisch Erfgoedcentrum, 10 jaar lang, door heel Nederland smaakherinneringen inventariseerde.

Het conserveren van een belangrijke traditie

Zij bracht het Wecken van voedsel als immaterieel erfgoed onder bij UNESCO in Parijs. Ze is ambassadeur van Slow Food Community Noord-Nederland. Maar bovenal maatschappelijk verantwoord ondernemer. Als initiatiefnemer van Landskeuken brengt ze al ruim 43 jaar over de hele wereld, het conserveren van eerlijk, regionaal geproduceerd voedsel van het platteland in beeld. Niet alleen het conserveren van voedsel, maar ook het conserveren van een belangrijke traditie.

Verscholen levenslessen

In gesprek met Carolina Verhoeven over de inventarisatie van 10 jaar smaakervaring, haar liefde voor en het belang van Wecken en andere conserveringstechnieken, en de verschillende multiculturele culinaire gebruiken en smaken bij rouw en de uitvaart. Tijdens het monteren van deze Podcast heb ik enorm genoten van wijsheid die Carolina met ons deelt en alle levenslessen die er in verscholen liggen.

Lekkere Troost

Mocht je meer willen weten over rouw tradities: in 2023 verschijnt het boek ‘Lekkere Troost – Koffie aan een rouwtafel’ van Carolina Verhoeven. Neem tot die tijd vooral een kijkje op www.lekkeretroost.nl voor meer informatie en inspiratie. Carolina bewijst dat onze (Funeraire) culinaire rituelen en gebruiken in Nederland veel rijker zijn dan wij ons realiseren.

Listen to the specific part

03:56
De koning van de vruchten
11:04
Smaak is emotie
12:28
Alleen de geur blijft hangen
28:26
Bakje troost

Episode Transcript:

Ondernemerschap

Carolina is een zeer bereist en ondernemende vrouw. Ze heeft ruim 60 landen bezocht om de daar gebruikelijke eetgewoonten in beeld te brengen. En om samen met de plaatselijke bevolking kleinschalige bedrijfjes op te richten waar zij een gezinsinkomen uit konden halen. Van een fermentatiefabriekje in Mongolië, een theehuis op de Filipijnen tot een literair café In Syberië. Naast het onderzoeken en vastleggen van culinaire herinneringen en gebruiken behoort zelfs een eigen ijssalon tot haar oeuvre.

Meet your hosts:

Carolina Verhoeven

Culinair Etnoloog - Culinair Historisch Erfgoedcentrum

Jamie Penders - Once Upon A Taste Podcast

Jamie Penders

Host - Once Upon A Taste de Podcast

Type at least 1 character to search