Thee, de nuchtere neef van wijn – Theesommelier Mariëlla Erkens

Mariëlla Erkens Theesommelier - Annegreet Kok

Thee, de nuchtere neef van wijn – Theesommelier Mariëlla Erkens

Episode 46
49:53

Thee, de nuchtere neef van wijn – Theesommelier Mariëlla Erkens

Hoewel thee in het Oosten een zeer verfijnd imago heeft en met rituelen en respect behandeld wordt, kleeft aan thee in het Westen ten onrechte nog vaak een stoffig stigma van oubolligheid en bittere, vlakke smaken. Theesommelier en voormalig chef Mariëlla Erkens bewijst het tegendeel en ontwikkelde een handboek én kookboek in een, met thee in de hoofdrol. ‘Thee – de nuchtere neef van wijn’. Mariëlla leert je over theesoorten, hoe thee te zetten, te proeven, te combineren én om met thee te bakken en koken. Omarm de complexiteit, rijke smaken en mogelijkheden van thee bij jouw volgende diner of kaasplank.

In aflevering 46 van Once Upon A Taste de Podcast vertelt Theesommelier Mariëlla Erkens hoe zij in thee haar levensvervulling heeft gevonden, ontdekken we wat gele thee en post-gefermenteerde thee is en hoe je de lekkerste (iced)thee zet op een hele andere manier dan je gewend bent. Na deze podcast is thee nooit meer hetzelfde! Wijn en thee hebben zoveel met elkaar gemeen. Maar thee heeft een super power…

Fotografie: Harold Pereira (boek- & foodfotografie), D&R fotografie (auteur portret), Annegreet Kok (portret thee schenken)

Als je meer wil leren over, of in de keuken wil experimenteren met thee dan raad ik Mariëlla’s boek ‘Thee – de nuchtere neef van wijn’ aan. Bekijk hier het actuele aanbod thee-cursussen, -workshops en afternoon tea lezingen.

Nog een leuke podcasttip omtrent kruidenthee: is aflevering #20 met Wilder Land over culinaire biodiversiteit en verwilderende (on)kruidenthee.

 

Asperges theeboter - Theesommelier Mariëlla Erkens

Listen to the specific part

0:55
Thee van extract
06:03
De theerevelatie
10:15
Gele thee
40:59
Thee versus wijn

Episode Transcript:

Thee, de nuchtere neef van wijn

Een handboek en tevens kookboek met thee in de hoofdrol. Bomvol recepten om met thee te koken en bakken, inclusief theeadviezen voor erbij, toepassingen voor mocktails- & cocktails met thee, en zeer uitgebreide pairingsadviezen voor bij verschillende soorten chocolade en kaas. Ontdek de verschillende soorten thee, de herkomst en de overeenkomsten met verschillende wijnsoorten. Je leert de smaaktonen in theesoorten proeven, methodes om thee te zetten, gebruik van het juiste water en info over verschillende theepotten. En voor de leergierigen wordt er ook aandacht besteed aan de chemie en het productieproces van thee. Echt Mariëlla & thee, a gift that keeps on giving.

Thee, de nuchtere neef van wijn - Mariëlla Erkens

Meet your hosts:

D&R Fotografie-Mariella Erkens Theesommelier

Mariëlla Erkens

Theesommelier - Auteur

Jamie Penders - Once Upon A Taste Podcast

Jamie Penders

Host - Once Upon A Taste de Podcast

Type at least 1 character to search